Види застібок для золотих сережок: у кожної своє завдання

Не читайте цю статтю, якщо ви вважаєте себе профі у виборі сережок! Тоді ви знаєте, що досвідчені шанувальниці сережок уважно придивляються не тільки до дизайну прикрас, але й до застібки. Такого роду скрупульозність найчастіше формується на особистому досвіді: хтось мав необережність втратити улюблені пусети у відпустці, а комусь англійський замочок не підійшов по розміру, комусь гвоздик «колов» шкіру. Щоб не помилитися з покупкою, краще заздалегідь знати особливості всіх видів кріплень, які використовуються в сучасних моделях, а також власними фізіологічними особливостями. Отже, знову говоримо про мої улюблені прикраси − сережки, на цей раз вивчаємо анатомію і відповідаємо на питання: З чого складається жіноча сережка?

Схема і назва частин золотої сережки

  • Основа: основна передня частина, на яку кріпляться камені, підвіска, і застібка.

  • Гачок (штифт, гарпун, паличка) - пряма горизонтальна (або вигнута) частину застібки, яку протягують через прокол в мочці, далі накручують застібку в гвоздиках, або застібають швензу у «англійських» сережках. Також штифтом з'єднують 2 частини сережки.

  • Швенза (дужка) − це увігнута частина сережки, яка огинає мочку і з'єднуючись з гачком застібає сережку.

  • Каст, кріплення, лапки − так називають клієнти 3 Карата основу для вставки каменю, що має від 2-х і більше крапанів, які утримують дорогоцінні камені.

  • Вставка або камінь − мінерал природного або синтетичного походження, який вставляється до каст і радує око покупця!

  • Підвіска − декоративна частина сережки, прикраса, яка кріпитися до основи рухомо − на кільці, ланцюжку або нерухомо за допомогою пайки.

Англійська застібка для великої сережки

Ексклюзивні сережки-підвіски з великими аметистами 'Magnifica donna'

Англійська сережка − це прикраса для вуха, яке огинає вушко, закріплюючись з зворотнього боку. Стандартні розміри сережки: гачок 10 мм, довжина до штифта 10 мм.

Плюси: Замок дуже зручний і найнадійніший при носінні. Він має настільки елегантний і розкішний вигляд, що саме англійська застібка найчастіше використовують в елітних сережках з дорогими каменями, а також при виготовленні важких прикрас з великими підвісками.

Мінуси: Вибираючи такі сережки, важливо врахувати розмір мочки вуха, оскільки конструкцію не можна відрегулювати. Якщо мочка товща або довша, ніж передбачено в моделі, то носити прикрасу буде некомфортно. А якщо тонша, − сережки можуть нахилятись під вагою каміння та ваги.

Порада: Якщо у вас стандартна середня мочка − то 80% сережок вам підійдуть, але якщо мочка маленька і тонка, або пухка з високим проколом − радимо звернутися до менеджерів ювелірного магазину 3carata, щоб підібрати оптимальний варіант або відкоригувати модель на етапі виготовлення.

Французька застібка для зручних сережок

Сережки метелики на французській застібці з гранатами 'Little Miss'

Французькі сережки мають дуго-подібну застібку з гладенького золотого дроту, яка виходить з основи сережки і зворотної сторони застібається на трикутну петельку.

Плюси: Французький замок дуже простий, комфортний і легкий, тому часто використовується в дитячих прикрасах. Сережки з такою застібкою підходять до одягу ділового стилю, тому їх можна носити кожен день.

Мінуси: Витончену петлю замку з м'якого дорогоцінного металу можна пошкодити сильним натисканням.

Порада: Будьте обережні, надягаючи в'язаний одяг, − гачок може необережно зачепитися за ниточку светра або сукні.

Італійська застібка: комфортна крихкість

Золоті сережки італійська застібка з рубінами 'Mistery'

В італійській застібці механізм замикання пускає в хід прихована пружина, і хоча зовні італійська застібка може бути схожою на англійську, їх відрізняє більший отвір в гачку, а також те, що швенза притискає мочку, не торкаючись гачка.

Плюси: Безсумнівною перевагою італійської застібки є той факт, що вона застібається за допомогою прихованої пружини за принципом кліпси, не приносить дискомфорту при носінні, немає зносу гачка, а деяких модифікаціях навіть легко регулюється під розмір мочки вуха.

Мінус: Недолік застібки − її крихкість, тому такі сережки необхідно знімати на ніч. Втім, невже це когось зупинить? :)

Застібка для сережок-пусети або гвоздики

Золоті сережки гвоздики з цирконієм 'Amare'

Залежно від форми кріплення, золоті сережки-гвоздики (пусети, пуссети, studs, цвяшки) бувають двох видів − штифтові й гвинтові. У першому випадку замок виготовлений зі спеціальної виїмкою, яка допомагає зафіксувати затиск. А в другому варіанті затискач накручується на гвоздик з різьбленням, дозволяючи регулювати відстань з урахуванням товщини мочки вуха.

Плюси: Замок у вигляді кружечка, мереживної квітки або рогалика непомітний, комфортно закріплює ювелірну прикрасу і часто використовується як декоративна родзинка. Якщо фіксатор закруглений і обмежує штифт, невеликі пусети можна не знімати на ніч. Модель добре підходить дітям від 7-8 років, тому що не містить складних елементів. «Гвоздики» популярні ще й тому, що абсолютно не вимогливі до стилю одягу.

Мінуси: Гвинтовий затискач пусети буває складно закрутити, якщо не тримати сережку максимально рівно, а штифтової може розбовтуватися і губитися. Якщо зажим «гвоздик» має довгий штифт − може заважати під час сну.

Порада: Магазин 3carata.com.ua завжди радий піти на зустріч, якщо необхідно буде трохи зменшити штифт (до 7-8 мм) або нарізати різьблення, щоб сережки гвоздики сиділи ідеально і комфортно.

Застібка-петля для довгих сережок

Золоті подовжені сережки з цирконієм 'Prima line'

Кріплення сережок із застібкою «петля» має форму витягнутої петлі, без закріплення в нижній частині, без притискання мочки. Петля протягується в дірочку вуха з звисає, паралельно передній частині сережки, або хрест на хрест, используясь як декоративні прикраси.

Плюси: Спрощена конструкція дозволяє легко знімати і одягати прикрасу незалежно від величини мочки. Замок має елегантний вигляд і, завдяки легкій вільній формі, часто використовується при виготовленні сережок з підвісками і подовжених сережок.

Мінуси: Купуючи такі прикраси, потрібно простежити, щоб край петлі не був дуже гострим. В іншому випадку він може дряпати шкіру і чіплятися за комір одягу. Замок не славиться особливою надійністю і зручністю, тому є ризик втратити сережки під час активного відпочинку.

Потаємна застібка сережок-кілець

Золоті сережки з діамантами 'Callisto'

Сережки-кільця в більшій частині мають 2 типу застібки − з фіксатором, і без. Класичні африканські кільця надягають, використовуючи пластичність металу, а далі вставляють кінчик застібки в спеціальну трубочку. Сучасні, особливо дорогі сережки все ж мають на кінчику гачка виїмку-фіксатор, ціна зобов'язує ювелірів зробити сережки надійними.

Плюси: Для креольских кілець, особливо великих, така застібка є класикою жанру. Тонка прихована швенза перетворює замок в невидимку, але при цьому він цілком надійно з'єднує обидві частини прикраси. А вже про зручність носіння таких сережок і говорити не потрібно, − невеликі сережки-колечки з доріжками каміння − must have на кожен день.

Мінуси: Сережки-конго з великим діаметром бажано не зачіпати рукою або одягом, щоб не зашкодить шкіру мочки вуха. Радимо знімати великі сережки кільцями перед сном.

Застібка Кафф − зручно і модно!

Сережки кафи у формі квітки 'Подих весни'

Кафи − це сережки, які можуть мати більше одного кріплення на вусі, а також кріпитися без проколів, вони можуть нагадувати гарнітуру блютуз, повторюючи вигин вуха, можуть фіксуватися як незамкнене кільце навколо вушної раковини. Кафф може мати подобу гвинтовий застібки, але прикраса буде розгорнута вздовж вуха вгору, або мати приєднаний елемент, який буде виглядати з-за мочки внизу або збоку.

Плюси: Кафи вважається новинкою в ювелірному світі, але вже встигли завоювати цілком заслужену популярність. Якщо вас не лякає досить непросте кріплення, − кафи стануть для вас знахідкою. До того ж кафф не тільки красивий, але ще і надійний.

Мінуси: Прикраси іноді оригінальні, що їх можна носити тільки з відповідною за стилем одягом, також, при замовленні он-лайн необхідно враховувати розміри вуха, довжину мочки. Втім, у нас в каталозі є цілком повсякденні і зручні варіанти для модниць на кожен день.

Застібка для сережок тип «шпилька»

Сережки шпильки з сапфірами та діамантами 'Caroline'

У класичному варіанті нагадує застібку на шпильці, сучасний дизайн застібки-шпильки для сережок передбачає наявність механізму на штифті, який дозволяє гачка без зусиль закріпитися в вушку.

Плюси: Сережки з затискачем дуже зручні у використанні, а також виглядають на мочці вуха, ніби з нею злилися. Замки такого типу бувають різної форми, але найчастіше овал і коло, тому приємно дивують своєю універсальністю.

Мінуси: При виборі прикраси з затискачем важливо підібрати саме свою довжину гачка, оскільки невелику відстань буде здавлювати шкіру.

Застібка − ланцюжок для сережок

Золоті сережки ланцюжки

Принцип застібки даних сережок максимально простий − протягнути в вухо, використовуючи твердий наконечник, він же використовується як противага прикрасі, яка традиційно звисає уздовж овалу обличчя. Молодіжний дизайн даних сережок зробив їх модними назавжди.

Плюси: Замок − ланцюжок приємно дивує своєю повітряною витонченістю, не доставляючи клопоту при використанні − сережки легко знімати і одягати. До того ж довжина і вага застібки, завдяки жорсткій формі, добре утримує прикраси.

Мінуси: Ланцюжок і прикраса може чіплятися за волосся, шапку, шарф, постільну білизну, тому бажано заздалегідь оцінити дизайн всіх деталей і свій спосіб життя. :)

Сережки запонки або двосторонні сережки кулі Dior

Сережки Діор Емма Уотсон

Сережки з 2-х різнорозмірних перлин Dior tribales в світі моди створили в світі моди ефект бомби. Штифт сережки нагадує подібний в пусетах, але замість того, щоб кріпитися непомітно під мочкою, його вставляють в глибоко просвердлену велику перлину зі зворотного боку, яка і є головною прикрасою!

Плюси: Застібка сережок не доставляє ніяких турбот. Вид − як у зірки Голлівуду. Не дивлячись на відносну крупність прикраси − вона ідеально впишеться і в офісний, і вечірній лук, також підійде для будь-якого розміру мочки.

Мінус: Дане штифтове кріплення всередині перлини не вважається надійним, велика важка перлина нерідко втрачається, та й не кожна мочка витримує таку вагу − є небезпека витягнення проколу. Втім, з'явилося чимало модифікацій даних сережок, які повністю враховують всі мінуси, ви можете знайти їх в каталозі 3 Карата.

Є ще ряд досить старовинних замків, які я навмисно опускаю в даній статті, оскільки вони вже віджили своє і ви навряд чи знайдете їх в розділі «Золоті сережки» − світ змінюється і вимагає свіжих рішень, в тому числі в ювелірній справі.

Якими б привабливими здавалися вам сережки, перед покупкою слід обов'язково вивчити всі види замків, які використовуються в сучасних прикрасах. Тільки так ви зможете знайти саме свою модель!

Автор: Наталія Слюсар, директор ІМ 3 Карата

@Інтернет-магазин «3 Карата»

Усі права захищено. Використання матеріалів повинно супроводжуватись робочим посиланням на джерело.