Чарівне різноманіття кварцу: різновиди і кольори

Як ви вважаєте, який найбільш поширений мінерал на нашій планеті? - Кварц!

Кварц - це двоокис кремнію і його кристали настільки тверді, що дряпають скло, хоча він поступається в твердості корундам, топазам і алмазам. Завдяки цій властивості мінерали і отримали назву, яка походить від німецького слова Quarz (від середньо-нижньо-німецького «twarc» або «твердий»). Ювелірні прикраси з кварцом зазвичай надзвичайно яскраві з крупними вставками.

Хімічна формула кварцу: SiO2

Численні різновиди кварцу можуть бути розділені на:

  • кристалічні  гірський кришталь, димчастий кварц, моріон, аметист, цитрин, рожевий кварц, празем, котяче око та інші;

  • приховано-кристалічні − халцедони: хризопраз, сердолік, карнеол, сардер, сапфирин, плазма, геліотроп, кремінь, агат, онікс і ін.

Кварц дуже стійкий в поверхневих умовах, утворюється при різних геологічних процесах, а кристалізується з магми. Накопичується мінерал, як правило, в різних видах розсипів, і саме ті види кварцу, які відрізняються вражаючою природною чистотою і формами − використовуються для створення ювелірних виробів.

Прозорі, напівпрозорі й непрозорі красиво забарвлені кристали кварцу мають власні назви. Ось основні різновиди кварцу, що використовуються при виробництві золоти та срібних прикрас:

Зелений агат

Моховий агат фото

Моховий агат

Ага́т — кремнезем, сховано-кристалічний різновид кварцу має десятки відтінків і малюнків. Популярний колір агату у ювелірів - яскраво-зелений напівпрозорий, найкрасивіший - моховий агат, який за оригінальністю малюнка сперечається з рутиловим кварцом. Моховий агат отримав свою назву через дивовижні картини на зрізі, що нагадують зростаючий всередині каменю мох.

Аметист − найцінніший вид кварцу, фіолетовий камінь володіє кидається в очі красою. Один з найпоширеніших і улюблених каменів на планеті, має безліч відтінків бузкового, а також м'яку приємну енергетику. Більше про аметисти - в спеціальній статті або відео нижче.

Цитрин − золотистий, медовий, лимонно-жовтий прозорий камінь, символізує сонце, мудрість і спокій. Цитрин володіє неймовірним блиском і підходить для всіх видів огранювання. До речі, цитрин добувають в Україні в Поліссі. Більше про аметисти читайте в спеціальній статті нижче.

Аметист

Цитрин

Аметрин — жовто-фіолетовий, кристали з зональним забарвленням фіолетових і жовтих кольорів. Це по суті з'єднання аметисту і кварцу. Наразі цей недорогий камінь набирає популярність у покупців. Красу мінералу можна оцінити лише купивши великі зразки - від 1 см довжиною.

Гірський кришталь − безбарвний, водно-прозорий; езотерики вірять - гірський кришталь символізує чистоту помислів і скромність. Стародавні греки вважали, що з кришталевих кубків боги п'ють амброзію.

Гірський кришталь камінь фото

Гірський кришталь

Аметрин

Аметрин

Димчатий кварц (раухтопаз) − коричнево-прозорий, має відтінки від сірого до шоколадного, ще один різновид кварцу, яка є найближчим родичем гірського кришталю і моріону. Втім порівняно з ними він дешевший, ціна стартує від 10-15 долларів за карат, тоді як гірський кришталь чи моріон - як мінімум на 10-15 доларів дорожчі.

Чорний кварц Моріон − чорний напівпрозорий, а також непрозорий магічний кварцовий камінь, що володіє сильною енергетикою. Найчастіше моріон є вставкою в чоловічі персні, а також жіночі великі кулони.

Раухтопаз

Камінь моріон фото

Кристал морiона

Онікс - популярний і недорогий різновид халцедонових кварців, що мають волокнисту або шарувату структуру, де кожен шар має відрізняється від попередніх за кольором. Також є чорний і коричневий онікс, де шаруватість структури мінералу не настільки очевидна.

Авантюрин — коричнево-оранжевий, зелений, синій мінерал з мерехтінням, що нагадує золотий пісок, найчастіше має гладку огранювання "кабошон" і служить вставкою в великі срібні вироби.

Онікс природний камінь фото

Онікс

Авантюрин камінь фото

Авантюрин

Кварц волосатик (рутиловий кварц) — це по суті гірський кришталь, в розрізі якого можна побачити включення тонких голчастих кристалів рутилу, турмаліну. Вони утворюють у кристалі голчасті стріли, які ніби перерізають жовтий камінь. Неймовірна краса!

Празиоліт іноді називають зеленим аметистом, неймовірно красивий, прозорий, але рідкісний в Україні камінь, який посперечається за красою з турмаліном або хризолітом. Натуральний празиолит цибульно-зеленого кольору рідко зустрічається в природі. Ювеліри найчастіше нагрівають аметист для отримання празеолітів.

Сердолік - кварц, що має відтінок рожевого, червоного, називається сердоліком. Сердоліку приписують різні лікувальні та містичні властивості. Вважається, що сердолік рятує від сварок і непорозумінь. А.С. Пушкін носив перстень з кварцом (сердоліком), подарований йому графинню Воронцовою і вважав його своїм талісманом. Тільки перед самою смертю він подарував його поетові В. А. Жуковському. Сердолік володіє властивостями, що зміцнюють здоров'я.

Перстень Пушкіна з сердоліком

Перстень Пушкiна з сердоліком

Камінь празиоліт фото

Празиоліт

Рожевий кварц камінь фото

Рожевий кварц

Халцедон

Халцедон

Котяче око камінь

Котяче око

Соколине око камінь

Соколине око

Тигрове око камінь

Тигрове око

Геліотроп

Геліотроп

У ювелірних виробах застосовують гірські породи, що складаються в основному з кварцу − яшми і кварцитів. Чистий кварц за своєю природою − безбарвний і прозорий, як вода. Поодинокі кристали мінералу мають 6 граней і загострену пірамідкою верхівку, найбільш характерні домішки − з'єднання заліза і алюмінію. Кварц приймає найрізноманітніші види, утворюючи велику групу мінералів:

  • зрощені масиви кристалів (рожевий, сірий кварц);

  • прозорі кристали гірського кришталю і жовтого цитрину, димчастого раухтопазу, чорного моріону і бузкового аметиста.

Цей приголомшливий мінерал буває молочним, рожевим і блакитним. Зелений і коричневий кварц з домішками утворює одну з різновидів авантюрину. Кристали кварцу можуть містити тонкі кристали рутилу і турмаліну (кварци-волосатики). Цікавими варіантами кварцев є котяче, соколине та тигрове око.

В даний час, не дивлячись на різноманіття колірної гами кварців існують навіть штучнозабарвлені кварци.

У Російській Федерації зареєстровано патент на отримання забарвлених кристалів кварцу.

Винахід відноситься до технології отримання забарвлених кристалів кварцу і може бути використано для вирощування монокристалів кварцу за кольором, близьким до «сапфіру», які можуть знайти застосування в ювелірній промисловості.

Однак ця технологія ще не знайшла повноцінного застосування в сучасному ювелірному світі − більшість людей все ж віддають перевагу «натуральність» мінералу. Наш Інтернет магазин підтримує ідею «натуральності» і тому на нашому сайті ми стежимо за якістю каменю і його «родоводу».

«Кварцова вода»

Унікальна властивість мінералу − на кварці можна наполягати воду! Вважається, що «кварцова вода» надає на організм людини цілюще і стимулюючу дію. І не дивно, що це так, адже в природі життєдайна вода джерел в основному проходить через пласти кварцу, а властивості його залежать від конкретної різновиди. Відомо так само, що всі кварци є ідеальними очистителями простору!

Гірський кришталь − магія променистого блиску льоду

Гірський кришталь − був відомий ще древнім грекам і римлянам, в колишні часи цей різновид кварцу використовували головним чином для виготовлення чудових люстр і ваз, зараз мінерали високої якості успішно використовують в ювелірній промисловості.

У кристалах гірського кришталю зустрічаються включення голок рутилу або турмаліну, кристалики піриту і зрідка − золото. Включення зеленого епідоту або актиноліту створюють відчуття вмерзлої в лід зеленої трави.

З величезної родини самоцвітів кришталь найбільш чистий, бездоганно прозорий, має незвично променистий блиск.

У скіфів, в Боспорському царстві IV століття, талісмани з гірського кришталю із зображенням амазонки на коні давали право просити у богів все що завгодно, і вірили, що боги не зможуть відмовити у проханні.

Аристотель пише, що людина, зазвичай п'є з кришталевої чаші не страждатиме від зубного болю і водянки.

У ранніх християн гірський кришталь став символом чистоти і безгрішності тих, хто визнав істинну віру.

В цей же час гірський кришталь вважався схованкою чарівної енергії. Якщо людина тримає в руках кристал або кулю, виточену з кришталю, вважалось, що камінь допоможе їй розвивати талант, стримає жар і зцілить лихоманку.

У будь-якому випадку, переконатися в магічних і візуальних якостях чистого гірського кришталю, можна лише володіючи їм, а колекцію ювелірнх виробів із цим дивним мінералом ви знайдете в розділі Каблучки з кварцом.

©Інтернет-магазин «3 Карата»

Усі права захищено. Використання матеріалів повинно супроводжуватись робочим посиланням на джерело.