Кольори та проби золота - що потрібно знати покупцеві?

Чому ювеліри так люблять працювати з золотом? Якщо говорити про пластичність і ковкість − то срібло більш м'який метал, якщо про рідкість і ціні − то платина явно лідирує. Правда колись у багатьох країнах гроші були еквівалентом саме золота, - т.зв. «Золотий Стандарт». Золоті прикраси люблять не тільки за неминущу цінність і популярність. Ювелірні заводи як в Україні, так і в усьому світі люблять аурум за різноманітність, за необмежені можливості, за нескінченність простору для фантазії майстра.

Колір золота: білий, жовтий, червоний, зелений, чорний

А Ви знаєте, скільки кольорів у золота? Звичайна відповідь: біле і жовте. Десятки! Настільки бідна палітра розчарувала б будь-якого майстра. Розвиток технологій пропонує нам кілька відтінків червоного (рожевого), його ще називають традиційним, мінімум 3 відтінки жовтого (євро-колір): солом'яний і яскраво-лимонний 585-й і ніжно-жовтий 750 проби, та навіть синє, зелене і чорне золото. До речі, колір не впливає на пробу і якість сплаву, тому, наприклад, ціна ювелірної прикраси 585 проби у білому золоті та жовтому - однакова.

Географічні переваги у виборі колір золота: жовте європейське проти червоного радянського

Властивості й склад сплавів золота

Колір сплаву Проба Состав сплаву, % Щільність,
г/см3
Температура плавлення
Золото Срібло Паладій Мiдь Верхня межа Нижня межа
Блідо-жовтий 375 37,5 10,0 3,8 Решта 11,55 949 926
Жовтий 583 58,3 8,0 - Решта 13,24 905 878
Зелений 583 58,3 30,0 - Решта 13,92 880 835
Червоний 583 58,3 - - Решта 13,01 922 907
Жовтий 750 75,0 17,0 - Решта 15,3 930 920
Рожевий 750 75,0 12,5 - Решта 15,4 920 900
Білий 750 75,0 5,0 20,0 - 16,6 1280 1272

Колір золота не залежить від проби. Цим користуються дизайнери відомих ювелірних будинків. На жаль, в Україні країнах існує думка, що найкраще − золото звичайного червоно-жовтого відтінку (т. зв. радянське), а кольорове золото або дорожче, або гірше за якістю, і тому воно менш популярне, ніж в Європі. Це не так. В наш час розширюються межі моди, все більшої популярності набирають прикраси з жовтого, його ще називають «італійське золото» або «турецьке золото», а також з білого з родієвим покриттям. Адже відтінок золота залежить від лігатури − металів, які додають в чітко визначених пропорціях до складу сплаву, що зміцнює виріб, а чисте золото 999,99 проби надто м'яке, полірування швидко втрачає первинний вигляд, тому краще його зберігати в злитках, а не прикрасах! Існують стандарти сплавів, і пробірні інспекції підтверджують їх, ставлячи пробу на виробі.

Склад сплавів для виготовлення виробів з золота

Отже, як перетворити 79 елемент таблиці Менделєєва в 585-й або 750 пробу? Звичайне «радянських» золото містить мідь, що надає йому своєрідний червоно-жовтий відтінок. У складі сплаву крім міді, також срібло і цинк.

ЧЕРВОНИЙ ЗВИЧАЙНИЙ

Золота каблучка з невеликим солітером 'Шарлен'

ЖОВТИЙ ЄВРО-КОЛІР

Золота каблучка з невеликим солітером 'Шарлен'

БІЛИЙ З РОДІЄМ

Золота каблучка з невеликим солітером 'Шарлен'

БІЛИЙ БЕЗ РОДІЮ

  • Не менш красиві вироби з червоного і рожевого (сучасний відтінок традиційного кольору) золота. Це досягається шляхом додавання до сплаву міді, срібла і цинку. Ці прикраси поширені не тільки в Україні, а й в усьому світі.
  • Європейські виробники використовують срібло в якості лігатури для золотих виробів, для улюбленого європейцями відтінку характерний жовтий колір з легкої зеленці. До речі, міф про те, що європейці воліють купити жовте золото, а українці − червоне давно розвіяно.
  • Дедалі популярніші сучасні вироби з білого золота, вони демонструють не тільки солідність, а й відмінний смак. Кольору виробу додає паладій в якості домішки. Паладій − досить гіпоалергенний метал, і підходить самим сприйнятливим клієнтам. Для модних нині заручальных каблучок з діамантами найчастіше використовують саме білий (сталевий) колір, який вигідно підкреслить сяйво каміння, вміло підібраний каст збільшить камынь й посилить його сяйво, і навіть може «відбілити» діамант не дуже високої якості. Платину і біле золото легко відрізнити через жовтуватого відтінку, характерного для золота, але сучасне родієве покриття роблять цю різницю незначною. Тому, щоб домогтися гладкого і сяючого рівного платинового блиску, вироби покривають шаром родію.
Золота каблучка з невеликим солітером 'Шарлен'

ЧОРНИЙ

Золота каблучка з невеликим солітером 'Шарлен'

КОРИЧНЕВИЙ

Золота каблучка з невеликим солітером 'Шарлен'

ПУРПУРНИЙ

  • Чорне золото стало дуже популярним, практично ювелірним трендом, воно відрізняється зносостійкістю, красивого чорно-сріблястого відтінку домагаються як покриваючи виріб чорним родієм або рутенієм гальванічним способом, так і додаванням в лігатуру хрому, кобальту, тобто окисленням перший спосіб дешевше, у другому випадку вироби часто мають синюватий відтінок.
  • Коричневий відтінок, який всі знають в «шоколадних» весільних кільцях Бушерон досягають обробкою мідних сплавів, багатих обробкою сульфідом калію.
  • Мода і технологія виготовлення пурпурного золота прийшла до нас з Сінгапуру, це т.зв. аметистове золото і фіолетове золото є досить крихким сплавом золота і алюмінію. Вміст золота в такий сплаві 79%, і, отже, такий матеріал може вважатися 18-каратним золотом. У 2003-му році цей винахід претендувало на звання прориву року, оскільки нікому до цього не вдавалося створити ковкий метал такого відтінку.

Проби золота

Система проб Призначення сплаву
метрична каратна
1000 24 Чисте золото
958 23 Високопробний ювелірний сплав
916 22 Британський монетний сплав
900 21,6 Міжнародний монетний сплав
750 18 Сплав для дорогих виробів
583 14 Широко розповсюджений сплав для виробів різного призначення
500 12 Сплав для дешевих ювелірних виробів
375 9 Сплав для низькоякісних виробів

Як в гонитві за ювелірної модою не втратити себе?

Який же відтінок вибрати? Яку пробу вибрати? Каталоги інтернет-магазинів золота пропонують масу цікавих варіантів золота на будь-яку ціну − від високої вартості ексклюзивних творів ювелірного мистецтва, до простеньких золотих аксесуарів «в тренді» на кожен день. Важливо, який відтінок йде особисто вам, які прикраси вже є в скриньці, щоб поєднувати, а також, з якою сумою грошей ви можете розлучитися. Найпопулярніше − 585 проби, або 14 якщо в каратах золото, 10 каратів відповідає приблизно 375 пробі, такі вироби ви не знайдете в нашому інтернет-магазині, оскільки це занадто низькоякісний, хоч і дешевий сплав.

Золоте кольє з діамантом 'Трініті'

Завдяки ювелірному дому Damiani та колекції золотих троянд весь світ полюбив червоне золото. Tiffany колись назавджи ввела в моду мінімалізм в білому золоті на кожен день. А Cartier змусив всіх пристрасно бажати обручку, кулон або браслет із з'єднання трьох кілець різного кольору золота, іменоване «Трініті». Вибір за вами!

Текст підготовлено відділом контенту інтернет-магазину 3 Карата ТМ.
Використання тексту можливо тільки за діючого посилання на цю сторінку.

© 3 Карата інтернет-магазин 2017 | Усі права захищено