Майже діамант: що таке камінь муасаніт?

З давніх давен коштовні камені причаровували людство своїм неземним блиском та чаклунською грою світла. У багатьох світових культурах вважалося, що їхнє магнетичне мерехтіння є ознакою божественного походження. Але, завдяки прогресу наукової думки, усі ми знаємо, що насправді дорогоцінні каміння є наслідками життєдіяльності земної магми і усі вони відносяться до мінералів. Майже усі…

Єдиним виключенням з правил є дорогоцінний муасаніт, з твердістю 9,% за шкалою Мооса (діамант − 10!) що багато тисяч років тому потрапив на нашу планету прямісінько з космосу. Гігантський астероїд врізався в Землю на величезній швидкості, проломивши верхній шар та розколовшись на мільярди маленьких частин, більшість з яких і досі сконцентровані у Північної Америці. Доречі, деякі племена, що жили у тому районі використовували муассаніти у обрядовій діяльності, спілкуючись із богами, святкуючи весілля та перемоги.

Вперше, у 1983 році, про неземне походження муассанітів заявив французький хімік Анрі Муссан, на честь якого і було названо цю коштовність. Деякий час цей камінь вважався різновидом діаманта, але у 1905 році з’ясувалося, що вони мають різну структуру, властивості та навіть колір. В середині ХХ сторіччя ювеліри стали широко виготовляти більш дешеві аналоги діаманту − цирконій та фіаніт, а пізніше з'явилося сяюче каміння Сваровськи, що значно похитнуло позиції муасаніту, втім знахідки природного каміння такі рідкісні і дрібні, що не варто говорити про можливість виготовлення з них ювелірних виробів.

Золоті ювелірні прикраси та вироби Ювелірний інтернет-магазин 3Карат

Муасаніт синтезують в декількох країнах, але найвідомішою є американська компанія 3D-сеарч, яка вирощує мінерали шляхом методом сублімації, за т.зв. метод Лейлі − при кімнатній температурі порошок карбіду кремнію сублімується в кристали розміром 5070 мм, далі сировину нагрівають до 2400 градусів Цельсія. Ціна на лабораторний кристали стартує від 150-200 доларів за карат при розмірі 3-5 каратів.

Ззовні камінь муасаніт схожий на прозорий кристал, що має набагато більшу яскравість та чистоту блиску, але меншу міцність, ніж діамант. Колір муасаніту може бути як повністю прозорим, так із зеленим чи помаранчевим відтінком. Справа у тому, що цей камінь змінюється під впливом високих температур та ультрафіолету. На даний час кількість Тому розмір, вага та скільки коштує муасаніт залежить від бажання виробників, яких не так багато. Де купити муасаніт − також не легке запитання, оскільки в Україні найчастіш виготовляють ювелірні вироби з муасанітом тільки на замовлення, тож якщо вам сподобався виріб з каталогу ювелірного магазину 3 Карата і ви бажаєте купити цей виріб саме з муасанітом − зверніться до наших менеджерів.

Іншопланетний блиск ювелірних прикрас з муасанітом

Золоті ювелірні прикраси та вироби Ювелірний інтернет-магазин 3Карат

Вражаюча яскравість та чистота цього каменю зробили його прекрасною демократичною альтернативою діаманту. Каблучка з муасанітом виглядає не менш ефектно, ніж справжній діамант, а вишукане мерехтіння сережок з муасанітами може навіть прибрати з обличчя декілька зайвих років. Кажуть, що навіть деякі селебріті віддають перевагу синтетичному діамантові через його магічні властивості − енергетику чистоти та захист від пристріту.

Автор: Ульяна Соломко

©Спеціально для блогу Інтернет-магазину «3 Карата»

Усі права захищено. Використання матеріалів повинно супроводжуватись робочим посиланням на джерело.