Опали: чарівний подарунок космосу

Опал – один із найтаємничіших каменів. Містично красивий і неймовірно загадковий, з давніх-давен його наділяли виключно магічними здібностями. Досі вважається, що цей мінерал має сильну енергетику і здатний зцілювати.

Назва [upalaḥ] походить із санскриту і в перекладі означає «дорогоцінний камінь». Греки називали його «вражаючий око», а римляни – «чаруючим зір», і все це завдяки одному з найкрасивіших і цікавих оптичних ефектів “опалесценції” – розсіяному м'якому сяйву. До речі, чим сильнішою на поверхні мінералу виявлена райдужна гра кольорів, тим він дорожчий.

Природні властивості опала

Клас: мінералоїд
Хімічна формула: SiO2 · nH2O
Сингонія: аморфні тіла
Прозорість: від прозорого до просвічувального
Блиск: скляний, неяскравий, іноді перламутровий
Твердість за шкалою Моосу: 5,5 – 6,5
Щільність: 1,75 – 2,25 г/см3
Світлозаломлення: 1,444 до 1,464
Злам: нерівний, рівний, раковистий

Кольори опала різноманітні – від небесно-синього, благородного білого до винно-бордового, трав'янисто-зеленого і навіть чорного. Багатство малюнків на поверхні каменю настільки вражає, що він не вимагає особливого огранювання, саме тому кабошон (гладка сферична) - найпоширеніший вид обробки каменів, втім, у магазині 3 Карати можна купити каблучку з опалом та сережки з ограновуванням в колекції "Twinkle". Природні зразки мінералу унікальні, підібрати два однакових – надскладне завдання. У ювелірних виробах опал має чарівний вигляд.

Найбільш цінні опали видобувають у місцях виверження потужних вулканів. Найбільші родовища знаходяться в Австралії, Бразилії та Ефіопії.

Рідкісні поклади зустрічалися і в Україні, проте 95% видобутку припадає все ж таки на австралійські, вони ж - найкращі за якістю. Нещодавно опал було виявлено на Марсі. Існує повір'я, що він був даром людству від всесвіту.

Ювелірний інтернет-магазин 3 КаратаМайже на третину опал складається із води. Через таку кількість рідини його ще називають «живим». Раніше мінерал вважали «камнем-компаньйоном», тому що він постійно потребує вологи та добирає її з повітря в контакті з власником, перебуваючи на тілі людини. Однак, якщо якийсь час Ви не плануєте носити виріб на собі, вийти із ситуації легко – необхідно просто обернути мінерал вологою (але не мокрою!) бавовняною тканиною, або покладіть біля склянки з водою.

Насправді є два основних види опалів: з мерехтінням різнокольорових блискіток та без них, наприклад чимало вогняних помаранчевих опалів другого типу. Але чим більш сильніше и рівномірніше мерехтіння “опалесценція” - тим дорожчим буде камінь.

Нас часто питають, що таке "опал дублет" чи "опал триплет"? Це напівштучні камінці, які способом виробництва нагадують перли: на готову пласку скляну чи пластикову поверхню наносять у кілька шарів опал, а для блиску - це шар скла чи кварцу. Такі пластини виглядають гарно у виробах, але коштують незрівнянно дешевше, втім не вважаються природними. У каталозі 3 Карата ми пропонуємо тільки природні опали.

Різновиди опалів за кольором

Сьогодні відомо про більш ніж сто тонів та відтінків опалів. Їхній колір залежить від вмісту різних елементів, таких як нікель, марганець, залізо. Завдяки ні з чим незрівнянною грою світла розглядати опали можна нескінченно. Саме ця властивість робить його найпідступнішим та суперечливішим із каменів. Цінність кожного мінералу вимірюється ювелірами окремо. Часто вартість опалів стає аукціонною. Всього видів опалів понад 130, але розберемо основні групи.

Види опалів за кольором

Болдер – один із найцінніших сортів. Темна структура складається з бурого залізняку та заповнена вкрапленнями мінералів різних кольорів. Найчастіше це зелені, блакитні та білі відтінки. Кожен такий камінь – справжній шедевр природи. Дизайнери-ювеліри не спилюють вкраплення, залишаючи мінерал у природному стані.

Чорний опал – найвідоміший, дорогий і водночас найпопулярніший тип опала. Камінь пристрасті. Улюблений оберіг магів, який має свій характер і підпорядковується лише порядним людям. Основне місце видобутку мінералу – шахти Нового Південного Уельсу в Австралії. Примітно, що цей вид кольору не чорний. Це узагальнена назва мінералів зеленого, синього, фіолетового та бордового кольорів, що відрізняються особливою яскравістю. А «чорний» він лише у порівнянні із білим опалом.

Білий опал – шляхетний камінь аристократів. Базовий тон варіюється від безбарвного та молочного до світлих тонів сірого. Зазвичай такий колір показує меншу гру тіла або не демонструє її взагалі. Білий опал гарної якості особливо в фасетному огрануванні в ювелірному виробі має надзвичайний вигляд.

Вогненний опал – один з найрідкісніших видів мінералу. Видобувають мінерал у Мексиці. Яскравий рудо-червоний колір каменю надає високого вмісту заліза. Такі мінерали на сонячних променях нагадують язики полум'я. Вогняні спалахи переливаються у цілий спектр яскравих відтінків. У природі ці опали зустрічаються рідко, тому їх кількість обмежена, але якщо ви хочете купити виріб з вогненим опалом, ми вам допоможемо.

Welo, арлекіни або «Ефіопські опали» отримали свою назву завдяки оригінальному забарвленню та родовища мінералу. Чарівний камень зачаровує погляд чіткістю крихітних геометричних фігур, що переливаються всіма кольорами веселки, квадратів, ромбів і трикутників, нагадуючи костюми арлекінів. Дуже витривалі при ограновуванні – це каміння дозволяє створювати найсміливіші ювелірні шедеври, цей вид опалів найпоширеніший.

Яким знакам зодіаку підходить опал по гороскопу?

Буквально кілька століть тому опал вважався виключно каменем-оберегом магів та екстрасенсів. Його енергетику цінували, її побоювалися, нею захоплювалися. У багатьох культурах опал досі використовується як талісман. Завдяки кольоровому розмаїттю цей камінь підходить багатьом знакам зодіаку.

  • Ракам астрологи рекомендують чорні із зеленим мерехтінням та білі прозорі опали.

  • Скорпіонам підходять чорні опали.

  • Водоліям же можна розглядати відразу три варіанти каміння - вогняні, чорні і темно-сині.

  • Зворушливим Рибам, ніжним Дівам радять носити білі з блакитним та зеленим свіченням, блакитні опали.

  • Повітряним Терезам та Близнюкам - вогняні та мінерали світлих тонів.

  • Стрільцям та Тельцям – блакитних відтінків.

  • Левам підійде вогняний опал.

Здавна вважається, що всі види опалів мають цілющі властивості, зміцнюють силу і волю людини, допомагають реалізувати найсміливіші плани, залучають хороших партнерів для життя, обіцяють фінансовий добробут. Однак дарувати опал радять лише тим людям, у коханні яких ви впевнені: чарівний камінь одразу розпізнає обман.

© 3 Карата | Всі права захищені

Всі права захищено. Використання матеріалів блогу має супроводжуватись робочим посиланням на джерело.