10 популярних помилок і міфів про ювелірні вироби

Щоденно нам у 3 Карата задають десятки запитань, які не мають нічого спільного з реальністю. Коштовності та ювелірні прикраси супроводжують людство з самих початків цивілізації. Тож не дивно, що вони встигли обрости міфами, оманливими твердженнями і стереотипами. Це стосується як властивостей коштовних каменів та дорогоцінних металів, так і правил щодо того, як їх варто носити.

Якісний діамант не видно у склянці з водою

Існує старий міф, що справжній «діамант чистої води», на відміну від інших каменів, не буде видно, якщо його кинути до склянки з водою. Насправді будь-який діамант у воді прекрасно видно. Адже не видно буде той матеріал, у якого з водою схожі показники переломлення світла. Алмаз і, відповідно, діамант у цьому відношенні до води дуже не близькі. Ще кажуть, что якщо на діамант подихати − то на відміну від скла, на поверхні не буде конденсату, оскільки діамант вміє розсіює тепло. Втім, для цієї перевірки треба мати або великий діамант, або мікроскоп.

Ювелірний інтернет-магазин 3Карата

З усіх різновидів золота найдорожче − біле

Усе золото, що використовується у ювелірній промисловості, містить різні присадки − «лігатуру». Вартість золота визначається його пробою та ціною інших металів, який до нього додають. При виробництві білого золота це може бути платина, паладій, срібло, цинк, нікель. Перші два − це дуже дорогі метали, інші − значно дешевші. Але в середньому вартість жовтого, білого та традиційного червоного золота однакової проби аналогічна, і якщо коливається то незначно.

Ювелірний інтернет-магазин 3Карата

Золото можна перевірити на підробку, вкусивши його

Це дуже старий міф, і він має під собою підґрунтя: золото − метал м’який, і на чистому золоті від укусу залишаться сліди. Але цей метод доволі сумнівний, адже є й інші м’які метали, і цим цілком можуть користуватися шахраї. Не кажучи вже про те, що пробуючи золото «на зуб» ви можете пошкодити як коштовний виріб, свої зуби і свою репутацію. Радимо використовувати для перевірки спеціальний пристрій.

Радянське золото − найякісніше

Дивіться про цей міф у нашому відео!

Опал приносить нещастя

Вірити чи ні в різні забобони − ваша особиста справа. Але опал точно здобув погану славу незаслужено − історії про нещастя від австралійських опалів видумали власники інших рудників, котрі розорились через кращу якість заокеанських каменів. З часом чутки про нещасливий камінь стали пов’язувати з усіма опалами. А стародавні римляни навпаки вважали, що опал притягує вдачу.

Золотий комплект з опалами Evergreen Ювелірний інтернет-магазин 3Карата

Перли розчиняються в оцті

Перлина дійсно може розчинитися в оцті, правда в цьому твердженні є − а міф цей виник з парі Клеопатри і Антонія, який виграла єгипетська цариця, розчинивши в оцті дуже велику перлину. Але, по-перше, для цього потрібно дуже багато часу − понад добу, і, по-друге, це стосується роздавлених чи пошкоджених перлів. Для цілісної, якісної перлини перебування в оцті не несе в собі особливої небезпеки. Взагалі, дорогоцінне каміння у більшості не полюбляє домашніх експериментів з кислотними і лужними розчинів, навряд, что они розчинять їх, але, каміння может потьмяніти внаслідок хімічної реакції.

Ювелірний інтернет-магазин 3Карата

Ювелірні вироби чистять зубною пастою

Відновити блиск потьмянілого металу, зокрема, золота, можна і за допомогою зубної пасти. Проте спосіб це відверто варварський − адже паста призначена для чистки міцної зубної емалі і може пошкодити тендітні ювелірні вироби − від хімічних речовин, що містяться в ній, золото може вкриватися плямами чи втратити колір. Можуть постраждати навіть дорогоцінні камені. Як треба чистити золоті та срібні вироби − читайте за посиланням.

Всі секрети по догляду за ювелірними виробами Ювелірний інтернет-магазин 3Карата

Діамант − найдорожчий камінь

Діамант − напевне, найпопулярніший з дорогоцінних каменів. Але алмазів добувають доволі багато. А найдорожче оцінюються найбільш рідкісні з самоцвітів. Тому перше місце в рейтингу дорогоцінностей займає олександрит − цей камінь, ідентичний з діамантом за розмірами та якісними характеристиками, буде коштувати більш ніж в півтора рази дорожче. Наразі купити натуральний олександрит майже неможливо.

Золоті сережки з александритом Мальді Ювелірний інтернет-магазин 3Карата

Якщо срібло тьмяніє − воно неякісне

Будь-яке срібло з часом тьмяніє, тобто оксидується, вступаючи в хімічну реакцію з повітрям. Швидкість цього процесу залежить у першу чергу від частоти його використання, взаємодії з киснем, хімічними речовинами, парфумами, людським потом та ін. Чисте срібло чи срібло з додаванням паладію і платини буде більш стійким до потемніння, ніж інші сплави, проте можливість існування «неякісного срібла» фахівці взагалі заперечують. Крім того, оксидування робить срібні вироби більш вишуканими.

Срібна чашка з оксидуванням з позолотою Ювелірний інтернет-магазин 3Карата

Не можна носити золото зі сріблом

Цей дивний стереотип просто вганяє в ступор стилістів. Адже таке поєднання є класичним − золоті і срібні прикраси використовувались разом ще з часів Стародавнього Єгипту. Тому мірилом тут є лише те, чи зі смаком поєднані прикраси і наскільки гармонійно вони виглядають, а зовсім не матеріал. Обмеження можуть бути тільки на заходах зі строгим класичним дрес-кодом: тут поєднання різних металів може здатися недоречним, втім навряд чи хтось може одразу розрізнити біле золото та срібло, якщо обидва матеріали вкриті родієм.. А, приміром, на вечірках ви можете сміливо експериментувати, поєднуючи золото не тільки зі сріблом, а навіть і з біжутерією. Крім того, після появи знаменитих браслетів Пандора, поєднання цих двох металів стало просто звичною справою.

Ексклюзивний браслет зі срібла з вставками золота 585 проби і перламутром Амазонка Ювелірний інтернет-магазин 3Карата

@Інтернет-магазин «3 Карата»

Усі права захищено. Використання матеріалів повинно супроводжуватись робочим посиланням на джерело.