Чарівність фіолетового: Загадковий світ аметиста

Аметист – популярний недорогий напівдорогоцінний ювелірний камінь, мінерал магматичного походження, переважно фіолетового або фіолетового відтінку. Підходять багатьом всім знакам зодіаку, але традиційно його вважають каменем повітряних знаків Водоліїв, Близнюків, Терезів.

Як носити аметист? Цей мінерал хороший як у золоті будь-якого відтінку, так і в сріблі. Немає обмежень для типу прикраси — золоті сережки з аметистом, каблучка або кулон. Цей камінь підходить і чоловікам і жінкам, він чудово поєднується з білим камінням — діамантами чи фіанітами, жовтими цитринами чи сапфірами.

Як очистити аметист у домашніх умовах? Покладіть прикрасу у слабкий розчин води, дитячого мила та кількох крапель нашатирного спирту, далі промийте у чистій воді та протріть м'якою тканиною.

Зберігати ювелірні вироби з аметистами потрібно обов'язково у закритій скриньці, від постійного впливу сонячного кольору камінь може стати світлим та каламутним.

Де купити аметист, ви знаєте: найкраще каміння, можливість вибрати потрібний відтінок та огранювання - тільки в каталозі ювелірного магазину 3 Карата, наші ввічливі консультанти допоможуть вам вибрати прикрасу.

Ціна аметистів комерційної якості коливається від 10 до 35 доларів залежно від походження, відтінку, розміру та якості огранювання, що можна порівняти з вартістю іншого кольорового напівдорогоцінного каміння (цитрин, топаз, гранат).

Свойства аметистов

Хімічний склад: аметист є різновидом кремнезему, що містить домішки заліза, марганцю та титану.

Прозорість: аметист може бути прозорим або напівпрозорим залежно від ступеня домішок та глибини кольору.

Променезаломлення: аметист має променезаломлення, що робить його блискучим і привабливим для використання в ювелірних прикрасах.

Твердість каменю: 7 балів за шкалою Моос (від 0 до 10).

Огранювання: аметисти набувають розкішного блиску і сяйва з будь-яким огранюванням. Діамантове ограновування зорово "освітлює" камінь, у формах квадрата, багету і октагону камінь виявляє свою прозорість, проте найкрасивіший і найглибший колір - в огранюваннях "груша", "трильянт", "кушон", "овал". Чим більший камінь - тим більш насичений колір.

Назва. Своєю красивою назвою камінь завдячує давньогрецькій німфі Аметіс, яка стала випадковою жертвою бога виноробства Діоніса. Той розгнівався на людей за те, що вони перестали йому поклонятися і вирішив віддати на поталу тигрів першого зустрічного. За фатальним випадком це була прекрасна дівчина, яку врятувала богиня полювання Діана, перетворивши на кам'яну статую. Розкаяний Діоніс кинувся поливати її вином, намагаючись повернути до життя, але статуя назавжди залишилася кам'яною, придбавши зворушливий фіолетовий блиск. Очевидно, цим обумовлена властивість рятувати від алкогольної залежності. Фіолетовий колір визнаний головним відтінком аметиста, що належить до сімейства кварцових мінералів. Хоча хіміки вважають, що лавандовий колір обумовлений домішкою заліза.

А ви знали? Дещо мало відомих фактів про аметиста:

  • Аметист – символ Соборної площі у Києві. У центрі площі розташована гранітна колона з аметистом у вигляді голови коня. Це свідчить про важливу роль коня в історії України.

  • У Єгипті аметист використовували як захист від хвороб, інфекцій та поганого ока.

  • Аметист відомий своїми енергетичними властивостями. Він вважається ефективним засобом підвищення інтуїції та розвитку духовної свідомості. Це камінь білих магів.

  • У середньовічній Європі аметист використовували для виготовлення корон, сережок та інших прикрас для королівських та благородних осіб, оскільки фіолетово-пурпуровий колір завжди вважався кольором аристократії.

  • Аметист може змінювати колір при високих температурах, наприклад, при випалюванні аметиста зелений колір може змінитися на жовтий або бузковий. Якщо камінь довго триматиме на сонці, він може втратити яскравість

  • Найбільший аметист, відомий людству, знаходиться в музеї коштовностей та зброї у палаці Топкапі в Стамбулі і важить... більше 1000 кг!

Де видобувають найкрасивіші аметисти?

Бразилія. Багатими запасами аметистових кластерів володіє Бразилія, де зустрічаються класичні фіолетові та рідкісні багряні кристали. де зустрічаються класичні фіолетові і рідкісні багряні кристали, але видобуток каменів в бразильських шахтах дуже складний технологічний процес. Особливістю бразильських аметистів є їх швидке "вицвітання" на сонці. Саме тому зберігати вироби з аметистами бажано в закритих скриньках. Тут же видобувають рідкісний дорогий красивий м'ятний аметист - празиоліт.

Аметист зелений. Празіоліт (вермарин) напівдорогоцінний різновид зеленого прозорого кварцу, який раптово набув величезної популярності на тлі виснаження його запасів і відносно низької та доступної ціни. Кристали не великі, тендітні, мають гарний відтінок від смарагдового до турмалінового, найчастіше нерівномірний. Зелені аметисти видобувають у Мексиці, Бразилії, Швейцарії, африканських країнах. Камінь виявили у 1950 році у Бразилії, але все частіше лабораторний зелений кварц витісняє природний. Зелений кварц вважають потужним талісманом чистоти та відданості. Середня ціна натурального празіоліту стартує від 20 дол. за карат.

Уругвай. Ще більш унікальним визнано уругвайське родовище. Це єдине місце на планеті з покладами чорного кварцу, прикрашеного ледве помітними шипами. Тут добуваються і коштовні аметисти блакитного, фіолетового кольорів (натуральні чорнильні аметисти), які, завдяки високій якості, не потребують серйозної ювелірної обробки. Характерною рисою уругвайських аметистів є бордові відблиски каменю.

Замбія. Батьківщина лілово-рожевих розсипів − Замбія. На території країни є також дешеві жовті й дуже рідкісні − зелені камені. Тут зустрічаються також дешеві жовті і дуже рідкісні і цінні зелені аметисти незвичайного попелясто-зеленого відтінку. Характерною чорної замбійських аметистів є їх прозорість, яскравість і насиченість кольору рожевим відтінком.

Аметисти добувають майже на всіх контитентах, але найкрасивіші кристали аметисту знаходять саме в цих родовищах. До речі, саме овальний замбійський аметист ограновування "кушион" був обраний ювелірним брендом «Даміані» в якості каблучки для заручин. І це невипадково. Чому? Читайте далі!

Знаменитые ювелирные украшения с аметистами

Величезний аметист у кільці красувався на руці цариці Клеопатри. Існує повір'я, що саме цей перстень допоміг легендарній красуні завоювати серця одразу двох відомих чоловіків свого часу – Юлія Цезаря та Марка Аврелія. Жінки, якщо хочете перевірити рецепт Клеопатри – величезний каталог 3 Карата ювелірних прикрас з аметистами до ваших послуг!:)

А бабусі Єлизавети II - Британській королеві Мері аметистовий блиск так закрутив голову, що вона замовила майстрам повноцінну парюру, що складається з кольє, обручки, величезної брошки та прекрасної тіари. Саме аметистами прикрашена і парюра норвезького королівського двору, котра вподобалася нинішній кронпринцесі Метте-Маріт.

Аметрин – подвійний природний блиск кварцу

Камінь, що поєднав пишність цитрину та аметиста, отримав компромісну назву аметрин.

Це єдиний поліхромний різновид напівдорогоцінного кварцу, що приваблює ювелірів одночасно міцністю та багатою палітрою кольорів.

Аметрини бувають різних відтінків - фіолетових, бурштинових, жовтувато-персикових, темно-лілових. Не менш різноманітна їхня структура: самоцвіти можуть містити навіть шість яскравих секторів, де витончено з'єднані по три аметистові та цитринові вставки.

Найчастіше ювеліри надають комбінованому кварцу огранювання багет або підкреслено строгу прямокутну форму, хоча можна зустріти сміливіші експерименти, що допомагають створити особливу гру різних самоцвітів всередині єдиного каменю.

Як розпізнати підроблені аметисти?

Дорогоцінний камінь аметист дуже рідко буває ідеально чистим, а особливо прозорим. Природні аналоги найчастіше каламутні, ніж відрізняються від бездоганно яскравих прозорих штучних кристалів. Перевірити справжність зразків можна за допомогою води. Природний: по краях від занурення в рідину стане трохи світлішим, штучним: не змінить колір. Природний мінерал містить дрібні тріщини, газові бульбашки, рідинні включення, які видно під лупою, а штучний завжди однорідний і нагадує скло.

Аметиста для знаків Зодіаку: магічні та енергетичні властивості

Містичні властивості каменю визначаються його кольором та використаним при створенні прикраси металом. Вважається, що фіолетовий, зелений, чорний мінерали чудовим чином позбавляють агресії, гніву, алкогольної залежності. Кристал, оправлений золотом, стає символом успіху, доблесті, внутрішньої гармонії, а мінерал у сріблі – справжній чарівник для жінок, які бажають випробувати щастя материнства.

Ніжний рожевий аметист допоможе у всьому, що стосується романтичних почуттів, наприклад, він ідеальний для заручин. Зелений кварц вважають потужним талісманом чистоти та відданості.

Аметистам вподобають зірки, не виставляючи суворих обмежень. Особливо камінь сприятливий для Овнів, Стрільців, а також знакам зодіаку водної стихії: Риб і Раків, але все ж таки традиційно цей камінь відносять до знаків Повітря. Водолій, за припущенням, може отримати користь від аметиста, оскільки цей камінь асоціюється з інтуїцією, духовним розвитком та зміцненням нервової системи. Близнюки можуть насолоджуватися енергією аметиста, яка, як стверджують, допомагає знизити стрес і покращити психічне здоров'я.

Аметист також може бути корисним для Терезів, тому що він вважається каменем гармонії, який допомагає створити баланс і покращити якість відносин. Енергія цього кварцу настільки могутня, що сприяє виконанню найнеймовірніших бажань.

@ Інтернет-магазин «3 Карата»

Всі права захищені. Використання матеріалів блогу повинно супроводжуватись робочим посиланням на джерело.